Reclamații și recomandări către politicieni: Construirea unei clase politice mai responsabile și transparente

 

Stimați politicieni,

Vă scriu această scrisoare de îndreptare pentru a aduce în atenția voastră unele critici care sunt adesea asociate cu clasa politică în general. 
 
Înțeleg că aceste critici nu se aplică în mod necesar fiecărui politician în parte, dar consider că este important să recunoaștem și să abordăm aceste probleme pentru a câștiga încrederea și respectul cetățenilor pe care îi reprezentați.

Unul dintre aspectele criticate este corupția, comportamentul corupt sau implicarea în scandaluri de corupție. Aceasta poate lua forma luării de mită, abuzului de putere sau utilizării necorespunzătoare a fondurilor publice. Este esențial să adoptați măsuri concrete pentru a combate aceste practici inacceptabile și pentru a asigura transparența și responsabilitatea în acțiunile voastre. În acest sens, voi, cei responsabili de elaborarea și încălcarea legilor cu bună știință, vă asumați o vină mai mare decât cei care nu participă la crearea acestora și le încalcă.


Un alt aspect criticat este nerespectarea promisiunilor făcute în campaniile electorale. Aceasta poate conduce la dezamăgirea alegătorilor și la pierderea încrederii în clasa politică în ansamblu. Este important să fiți sinceri și să vă asumați responsabilitatea de a vă respecta angajamentele asumate față de cetățeni. Datorită promisiunilor încălcate de către politicieni, este posibil să se elaboreze o teză de doctorat despre rolul minciunilor în politica contemporană - idee pentru unii care vor așa ceva sau cine știe, poate mă hotărăsc să fac o astfel de lucrare, cu sau fără doctorat.


Transparența în activitatea politică
este, de asemenea, o preocupare majoră (în ciuda existenței Legii 544 din 12 octombrie 2001). Refuzul de a dezvălui informații importante (a se vedea și eschiva mai nouă a Președintelui KWI cu privire la costurile deplasărilelor domniei sale în străinătate), evitarea întrebărilor jurnaliștilor sau opacitatea în procesul decizional pot alimenta suspiciuni și neîncredere în clasa politică. Vă îndemn să promovați deschiderea și să facilitați accesul la informații relevante pentru cetățeni. Altfel, nașteți suspciune și automat neîncredere!

Acuzațiile de nepotism și favoritism sunt adesea aduse în discuție. Oho, din plin în mai toate instituțiile acaparate de politic! Duduie presa cu articole, reportaje, dovezi! Este esențial să tratați toți cetățenii în mod egal și să acordați oportunități bazate pe merite și competență, în loc să favorizați rudele, prietenii sau susținătorii politici. Alegerea celor mai potriviți și calificați oameni pentru funcțiile și beneficiile disponibile ar trebui să fie principala voastră preocupare.

Manipularea opiniei publice este un alt aspect criticat. Diseminarea de informații false, utilizarea retoricii inflamatorii sau manipularea contextului pentru a obține sprijinul public nu sunt comportamente responsabile. Vă încurajez să promovați o comunicare autentică și să oferiți informații corecte și imparțiale cetățenilor. Ați folositi aceste tehnici nu doar în trecut, dar mai cu seamă le folosiți acum fiind slujiți de mass-media în diferite momente ale existenței voastre. Iată mai nou, cum ați reușit să faceți din profesori dușmanii țării, întorcând prin date false populatia împotriva acestei categorii profesionale.

Lipsa de responsabilitate este un punct de critică frecvent adus politicienilor. Asumarea greșelilor și eșecurilor guvernamentale este un semn de maturitate și integritate. Vă îndemn să fiți responsabili în fața alegătorilor și să acționați în consecință atunci când întâmpinați probleme sau eșecuri. Nu strică să auzim și un: „Îmi pare rău! Îmi cer iertare!”. Rar, foarte rar în politică așa ceva.

Comportamentul partinic excesiv
este, de asemenea, un aspect care atrage critici. Este important să vă concentrați pe abordarea problemelor reale și să promovați cooperarea în beneficiul publicului, în loc să fiți preocupați doar de câștigarea luptei politice. Dialogul și colaborarea între diferitele facțiuni politice și cu societatea civilă pot aduce soluții mai bune și durabile. Când vine vorba de mize foarte importante (nu bunăstarea voastră, ci a populației) lăsați naibii orgoliul politic și căcaturile puturoase, și trageți împreună la aceiași căruță. În acest fel vă asigurați continuitatea politică, dar și respectul alegătorilor! Vedeți povestea filosofiei unor triburi africane - Ubuntu.

Unele critici se referă la lipsa viziunii pe termen lung
. Concentrarea excesivă pe obiective și beneficii pe termen scurt,meschine și egoiste, în detrimentul implicațiilor pe termen lung ale deciziilor, poate afecta dezvoltarea sustenabilă și capacitatea de a aborda problemele complexe. Vedeți proiectele cu rețeaua de drumuri, cu rețeau de transport, cu inveștițiile în agricultură și sisteme de irigații, măcar cu centura Bucureștiului,  cu investițiile în sănătate și educație (mai ales aici, unde Legea Educație a fost modificată de fiecare ministru după cum i s-a cășunat - în total de peste 120 de ori).Vă încurajez să aveți în vedere perspectiva pe termen lung și să luați decizii informate care să asigure prosperitatea pe termen lung a societății. Altfel, Ceușescu era geniu pe lângă voi!

Lipsa competenței și cunoștințelor este, de asemenea, o critică adesea adusă politicienilor. Este important să vă asigurați că aveți competențele și cunoștințele necesare în domeniile pe care le gestionați. Deciziile informate și politica calificată vor aduce rezultate mai bune pentru cetățeni. La acest punct - tristețe mare! nebunie, nu alta! Îl mai țineți minte pe Andrușcă? Au fost ca el, sunt și vor mai fi ca el în funcții cheie! Vorba populară spune: "Prost să fii, noroc să ai!" Cu toate acestea, situația noastră se înrăutățește din cauza lipsei de înțelepciune, ceea ce ne aduce doar pierderi.


Empatia și conectarea cu nevoile cetățenilor reprezintă un alt aspect criticat. Politicienii ar trebui să fie sensibili la nevoile și preocupările oamenilor pe care îi reprezintă și să acționeze în consecință. Ascultarea cetățenilor și luarea în considerare a perspectivelor lor pot contribui la elaborarea de politici și măsuri mai eficiente. Doar că... aproape nimic sau spre zero! Pardon, din plin pentru voi și cei pe care îi vreți aproape din anumite interese cunoscute sau mai puțin știute! Un exemplu de așa nu - pensiile speciale vs.veniturile majorității populației. Defazare mai mare de la nevoile populație, nu cred că a fost nici pe timpul celui pe care bună parte dintre voi îl înjurați pe Ceaușescu!

Conflictul de interese este un punct de critică semnificativ. Afacerile sau legăturile financiare care pot influența deciziile politice în detrimentul interesului public nu sunt acceptabile. Vă încurajez să acționați cu integritate și să faceți tot posibilul pentru a evita orice situație de conflict de interese. E doar un îndemn, care cu siguranță intră la cetegoria - ce mai bla, bla și prostul ăsta...

Contribuția politicienilor la polarizarea și diviziunea societății este un alt aspect criticat. Utilizarea retoricii incendiare, exacerbarea conflictelor politice sau alimentarea tensiunilor sociale nu servesc interesele publicului. Ar trebui să încurajați dialogul constructiv și să promovați unitatea și coeziunea în societate. Oho! Iliescu, Băsescu au făcut cu vârf și îndesat acest lucru și iată că și KWI știe cum să influențeze și să pună la poli opuși societatea și categoriile profesionale. Ei sunt emițătorii, urmați de receptori care la rândul lor devin emițători, perpetuatori de mesaje de tip hate, ajutați mai nou și de noile media. Un ultim exemplu - greva profesorilor! de la tribuna cea mai înaltă, KWI îi descurajează și ceartă pe profesori că își cer drepturile! „Cine îndrăznește...” Așa dojană, de la un fost coleg, care pe lângă acest statut îi mai și apăra la început de președenție, în cartea sa Pas cu sas! Ha, ha! Ghinion, nu?

Neglijarea problemelor cheie este o critică adusă politicienilor.
Abordarea adecvată a problemelor cheie, cum ar fi schimbările climatice, sărăcia, sănătatea sau educația, este crucială pentru bunăstarea publică. Vă îndemn să acordați atenție acestor probleme și să adoptați politici și măsuri eficiente pentru a le rezolva. Oare să cred în acest îndemn! Păi dacă ei nu cred în educație și sănătate, ce să ne mirăm?

Lipsa dialogului și colaborării este un aspect care poate fi criticat. Promovarea dialogului și colaborării între diferitele facțiuni politice și cu societatea civilă este esențială pentru a promova progresul și pentru a depăși conflictele politice. Înțelegerea reciprocă și lucrul în echipă pot duce la rezultate mai bune pentru toți cetățenii.

Lipsa adaptabilității și rezistența la schimbare sunt criticate ca fiind limitative.
Este important să vă adaptați la schimbările și evoluțiile societății pentru a rămâne relevanți și eficienți în acțiunile voastre. Din păcate timpurile au arătat altfel pentru voi și ați rămas fie în urmă, fie ați creat timpul vostru, astfel încât acesta să se potrivească doar nevoilor voastre, fără a vă adapta noilor schimbări, foarte dinamice. Capacitatea de a aborda noile provocări și nevoi ale cetățenilor este esențială pentru a asigura progresul și dezvoltarea durabilă a societății. Dar...iată unde suntem!

Promovarea discursului urii și intoleranței este condamnată ca fiind inacceptabilă. Politicienii ar trebui să fie promotori ai valorilor democratice și să respecte drepturile omului, evitând orice formă de discurs al urii și intoleranță. Respectul reciproc și acceptarea diversității sunt elemente fundamentale pentru construirea unei societăți armonioase. Din păcate, am observat abateri de la aceste principii, atât din partea unor lideri de rang înalt, cât și în cazul politicienilor mai puțin cunoscuți, iar în ultimul timp am asistat la manifestări negative chiar și pe rețelele de socializare. Domnilor politicieni, fiți calmi și respectuoși! Așa deveniți modele, nu invers!


Influența și atitudinea populistă
atrag critici, deoarece se poate percepe că se promovează agenda personală sau ideile populiste fără a lua în considerare consecințele pe termen lung sau fără a se baza pe dovezi și argumente solide. Vă încurajez să adoptați politici bazate pe fapte, expertiză și analiză, în beneficiul cetățenilor pe care îi reprezentați. Spre exemplu, când spuneți că sunteți patrioți, faptele voastre ar trebui să vorbească și să arate această realitate, nu cuvintele! Faptele ar spune că sunteți patrioți dacă: faceți legi în interesul românilor, faceți investiții pe termen lung în educație, sănătate, agricultură, industrie, infrastructură, protejați resursele țării etc. Dacă acestea nu sunt, și dacă doar vorbiți, atunci totul este gol!

Inechitățile sociale și economice reprezintă un aspect criticat în acțiunile politicienilor. Abordarea inechităților sociale și economice, precum sărăcia, inegalitatea de gen, discriminarea sau accesul limitat la servicii de bază, ar trebui să fie o prioritate. Câte inechități sunt pentru unii, iar pentru dumneavoastră mai deloc... Vă încurajez să adoptați politici și măsuri eficiente pentru a promova o societate mai echitabilă și mai inclusivă.

Lipsa integrității și eticii în activitatea politică este adesea criticată. Respectarea regulilor etice, evitarea abuzului de putere și implicarea în comportamente morale sunt aspecte fundamentale pentru a câștiga încrederea cetățenilor. Vă îndemn să acționați cu integritate și să serviți interesele publicului în mod onest și etic.

Vă rog să luați în considerare aceste critici și să le abordați în activitatea voastră politică. Este esențial să câștigați și să mențineți încrederea cetățenilor prin acțiuni responsabile, transparente și orientate spre interesul public. Numai prin abordarea acestor probleme putem construi o democrație puternică și sănătoasă.
 
Cu o ușoară naivitate (parcă venind cumva de pe o altă planetă), îmi doresc măcar să vă atrag atenția asupra lor! Totuși, a lua în considerare aceste idei pare să fie o poveste complet diferită!


Cu respect,

Un cetățean preocupat de bunul mers al acestei țări încercate, întâmplător și profesor de educație socială! 
 
#EuÎndrăznesc!

Ioan Vasilescu-Apostol

Recomandare: 

Sfânta Evanghelie după Luca
Capitolul 3, versetele de la 9 la 14
 
„9.Acum securea stă la rădăcina pomilor; deci orice pom care nu face roadă bună se taie şi se aruncă în foc.
10.Şi mulţimile îl întrebau, zicând: Ce să facem deci?
11.Răspunzând, Ioan le zicea: Cel ce are două haine să dea celui ce nu are şi cel ce are bucate să facă asemenea.
12.Şi au venit şi vameşii să se boteze şi i-au spus: Învăţătorule, noi ce să facem?
13.El le-a răspuns: Nu faceţi nimic mai mult peste ce vă este rânduit.
14.Şi îl întrebau şi ostaşii, zicând: Dar noi ce să facem? Şi le-a zis: Să nu asupriţi pe nimeni, nici să învinuiţi pe nedrept, şi să fiţi mulţumiţi cu solda voastră. ”

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Femeilor, intrarea interzisa!

Comoditatea, pierdere de timp

Procesul de devenire: o călătorie spre dezvoltare personală

Armonia internă: pași către congruența personală în gândire, vorbe și acțiuni.

Înstrăinarea umană și căutarea spre redescoperire